Microvinya suma adeptes

Publicado en Noticias
0

El celler Rafael Cambra, de Fontanars dels Alforins, està en procés d’incorporació al segell Microvinya creat per a certificar la qualitat i la responsabilitat en l’elaboració del vi pel Celler de la Muntanya, de Muro.

Promoure l’agricultura sostenible mitjançant el pagament de preus justs als productors, recuperar el paisatge minifundista, així com la cultura agrícola i tradicional, són alguns dels objectius del Projecte Microvinya, nascut fa alguns anys a la calor del Celler de la Muntanya de Muro.

Són precisament les botelles del Celler de la Muntanya les que han vingut exhibint el segell Microvinya en exclusiva fins ara, com una acreditació de responsabilitat social.

Malgrat tot, la voluntat dels seus promotors d’obrir l’acreditació a tots aquells cellers que ho desitgen, i complisquen els requisits, comença a donar els seus primers fruits.

De moment, Rafael Cambra, xicoteta però reconeguda bodega familiar de Fontanars dels Alfornis, ja ha donat un pas endavant Una col·laboració que podria veure’s reflectida en les botelles de Cambra a partir de 2012.

«Tant el Celler de la Muntanya com Rafael Cambra i unes altres de la zona pertanyem al que podem denominar cellers de garatge. Som petites empreses amb molta il·lusió i pocs mitjans», explica el mateix Rafa Cambra, viticultor.

«A més, som un sector atípic. El vi és com una locomotora, on cadascun va en el seu vagó, però anem tots junts«, afegeix, constatant que la col·laboració entre cellers és una constant en la zona i que els suposa un clar benefici.

Un segell complementari
Malgrat la proximitat entre el Celler de la Muntanya, situat en la comarca alacantina del Comtat, i Rafael Cambra, a la Vall d’Albaida, ambdós cellers responen a denominacions d’origen diferents.

Mentre la primera va començar la seua labor fa uns anys al marge del DO Alacant, a la qual està en procés d’integració, el celler valencià forma part de la DO València, dins del marc de la subzona Clariano.

Qüestió, en tot cas, que no intercedeix en el segell Microvinya, que acredita qualitat i responsabilitat social en l’elaboració dels vins.

Model d’èxit
Tant a Cambra com al Celler de la Muntanya, els uneix l’èxit dels seus respectius vins, que s’han colat entre els millors d’Espanya en un termini relativament breu de temps. També els vinculen les dimensions familiars dels seus respectius cellers, que en el cas de Cambra – de major grandària- es tradueixen en una producció aproximada de 70.000 botelles anuals.

És precisament la producció moderada la que els obliga a cercar alternatives de qualitat, a la recerca de la rendibilitat que faça viables els seus projectes, també en termes econòmics.

Una rendibilitat que s’ha de produir tant per a l’elaborador del vi com per a l’agricultor. «Fer vins d’alta gamma en zones minifundistes permet pagar bé a l’agricultor, perquè no abandone la terra», comenta Cambra.

Malgrat tot, les condicions del terreny i del sector són radicalment diferents al Comtat i la zona de Fontanars dels Alforins. Mentre que en la part alacantina l’orografia és més escarpada i la presència de vinyes és menor, amb dos cellers en tota la comarca i escàs pes específic en l’economia local; a les terres dels Alforins han proliferat nombrosos cellers en els últims anys, l’enologia s’ha consolidat ja com a motor econòmic i l’orografia és més propícia a superfícies vitivinícoles de majors dimensions.

Per eixa raó, Rafael Cambra ha previst dotar del segell Microvinya només a algunes de les seues botelles, «les que compleixen amb els requisits».

De moment, està prevista la incorporació a Microvinya del vi Uno, criança monovarietal de monastrell que es conrea en una microvinya de dues hectàrees, organitzades en onze parcel·les abancalades. Minimum, tint reserva que combina monastrell amb cavernet franc, podria ser la segona botella en sumar-se a la certificació.

Mentrestant, a l’altra banda del Benicadell, des del Celler de la Muntanya es donen per satisfets pel que consideren un petit triomf d’una filosofia que va més enllà de l’empresarial.

En aquest sentit, Juan Cascant, impulsor del Celler i del projecte Microvinya, treballa ja per a seguir sumant nous cellers i productors de vi, a una iniciativa que gradualment s’emancipa dels seus orígens per a donar cabuda als nous horitzons.

Jordi Orts-ARA Multimédia

 

Deja tu comentario con

Los comentarios están cerrados.