Slow Food repartix 5.000 llavors de tomaca quarantena per a repartir als associats de LA UNIÓ de Llauradors

Publicado en Noticias
0

Ambdues organitzacions aposten per recuperar varietats autòctones

Slow Food València ha donat a LA UNIÓ de Llauradors al voltant de 5.000 llavors de tomaca quarantena per a repartir entre els productors d’agricultura ecològica d’esta organització agrària que així ho han sol·licitat.

Slow Food i LA UNIÓ de Llauradors volen d’esta manera recuperar varietats autòctones que han anat desapareguent en el temps i que eren molt apreciades comercialment en el seu dia, com és el cas de la tomaca quarantena que és un producte de l’Arca del Gust de Slow Food i que comencen a cultivar de nou un grup de llauradors, amb la col·laboració també de la cooperativa de Benifaió i la Granja La Peira. L’Arca del Gust és un catàleg internacional on hi ha descrites 600 varietats de races i espècies vegetals en perill d’extinció, amb l’objectiu de recuperar aliments per a dignificar-los i evitar la seua desaparició.

La tomaca quarantena és una varietat autòctona provinent de la localitat d’Alginet i Benifaió (Ribera Alta) on es cultivava allà per la dècada dels 50-60. En aquella època esta zona era una de les més importants productores de tomaca de tot l’Estat, des d’on s’exportava tant al mercat interior com a l’europeu. Les tomaques eren comercialitzades per una cooperativa, en l’època de recol·lecció s’amuntonaven les mateixes en un gran cavalló on eren selecciondes per dones. El reg es realitzava en solcs amb aigües procedents de la Sèquia Real del Xúquer.

La tomaca quarantena posseeix bones qualitats organolèptiques. És una varietat primerenca, el que li feia tindre bona eixida en el mercat,   destinada al consum en fresc, amb una bona productivitat; presenta una pell fina però resistent, el que fa que suporte bé la manipulació. Els atacs de mildiu van fer abandonar el cultiu de tomaca en la zona, sent substituït per fruiters (caquis, tarongers, bresquillers…) i altres espècies hortícoles.

Deja tu comentario con

Escribe un comentario

Todos los campos con * son obligatorios.

*

Loading Facebook Comments ...