L’agricultura tradicional, un pas al passat per tindre un futur
Per concloure les jornades de l’Aproximació a l’Agricultura i l’Alimentació Mediterrània, vam visitar la Granja La Peira, una granja ecològica experimental situada a Benifaió.
Aquesta preciosa granja, com si d’una illa allunyada del món es tractara, porta a terme diferents projectes de conservació, recuperació i promoció de l’agricultura ecològica, del minifundi i del ramat autòcton.
Baix l’ombra que proporcionaven les moreres del seu pati, vam poder gaudir d’una conversa molt interessant amb Pep Martí sobre els horts d’autoconsum, els beneficis de l’agricultura tradicional, del tir animal i els problemes que comporta la industrialització de l’agricultura.
Vam destacar la quantitat d’avantatges que ofereix una agricultura tal i com s’ha conegut al llarg de la història. Així també, vam comentar les dificultats que els llauradors pateixen al per poder viure de l’agricultura.
Més tard, la xerrada es va orientar cap a les plantes medicinals i les seues propietats curatives , com la Stevia, la Perilla, el Kalanchoe…
Per últim, vam gaudir d’una demostració de com es forma un bancal amb la força i habilitat d’un cavall utilitzant les ferramentes que sempre s’han emprat. Tots els assistents ens quedarem bocabadats al observar la línia tan recta dels cavallons.
A l’hora de dinar, Pep ens sorprengué amb una paella de verdures collides del seu propi hort que tenia un gust saborós.
El cicle de l’Aproximació a l’Agricultura i l’Alimentació Mediterrània s’ha acabat. Però, no us preocupeu, estem preparats per reprendre aquestes jornades passant l’estiu. Esperem que hageu gaudit de les diferents realitats del món rural i dels productes de qualitat, però desconeguts, de les nostres comarques. Ja ens veurem!
Francesc Josep Cervera i Ferrer