El formatge artesà i autòcton d’Almedíjar: un plaer per al paladar.

Publicado en Noticias
0

El passat dissabte, 10 de Març, vam poder gaudir d’un temps meravellós a Almedíjar, un poble encantador dins del Parc Natural de la Serra d’Espadà. Vam visitar a Ángel Valeriano, productor artesà de la formatgeria Los Corrales.

Ángel, orgullós i convençut de la seua aposta, ens va convidar a la seua modesta formatgeria i ens va explicar el procés d’elaboració dels seus “formatges d’autor”. La fermesa i seguretat de les seues paraules ens animava a confiar en la qualitat i la riquesa dels seus formatges.

Ens va explicar que la producció de formatges s’inicia molt més enllà de les parets de la seua formatgeria: necessita d’una matèria primera de qualitat per a que el seu producte tinga ixes característiques tan especials.

 

 

 

Una vegada dins, tot el procés és artesà. Vam poder comprovar que les càmeres intentaven reproduir totes les condicions naturals necessàries, tant de temperatura com humitat, que permeten el procés de la creació del formatge; tot com les antigues coves dels nostres avantpassats. Sempre baix l’atenta supervisió d’Ángel, qui com un director d’orquestra, cuida i controla cada formatge per a que arribe a ser tal i com ell havia pensat.

 

Al dinar, vam poder comprovar que el resultat final és un conjunt de diferents formatges,  Peña Blanca, Espadán, Tranchón, Extramuros …, tots d’una qualitat excel·lent amb un sabor i aroma molt peculiars. Alguns d’ells elaborats amb llec de l’ovella autòctona Guirra, que es troba amb perill d’extinció.

Així també, vam degustar plats típics de la zona acompanyats del vi Alcovi. Aquest vi es produeix a una xicoteta bodega d’Almedíjar, que també vam visitar acompanyats per Manuel Fuster, un dels cinc socis de la cooperativa.

Però tranquils… l’Aproximació a l’Agricultura i l’Alimentació Mediterrània no s’ha acabat, encara hi queden moltes més sessions per a conèixer i gaudir les diferents realitats rurals que existeixen al nostre voltant. Us esperem!

 

Francesc Cervera i Ferrer

 

Deja tu comentario con

Los comentarios están cerrados.