L’oli d’oliva, font de vida del Baix Maestrat.

Publicado en Noticias
0



El passat dia 12 de novembre vàrem tenir la sort i el plaer de visitar el Baix Maestrat, una regió on existeixen la major concentració d’oliveres mil·lenàries de tot el món. Aquests tipus d’arbres de gran mesura i bellesa han sigut capaços de sobreviure milers d’anys gràcies al compromís de persones com Hilari Jaime Ripolles, productor de la Cooperativa de Clot d’En Simó.

Amb un temps excepcional per al més de Novembre vàrem poder rebre l’essència i la tranquil·litat del món rural rodejats per oliveres de més de 9 metres de circumferència que daten de temps de fenicis i romans. Es sabut que aquests últims tenien una gran cultura de l’olivera i, fins i tot, era una peça essencial en cerimònies fúnebres d’alts càrrecs romans. Gràcies a l’ajuda humana i a la pròpia naturalesa podem gaudir de la presència i encant hui en dia de “l’arbre de la vida i la mort” i tastar el seu producte d’excel·lent qualitat.

 

Hilari, amb molta passió i orgull, ens va mostrar la realitat d’un sector tradicional caracteritzat per xicotets productors amb xicotetes explotacions que, encara que amb moltes dificultats, estan mantenint aquesta cultura i conservant un patrimoni de més de mil anys.

Aquestes oliveres, de varietat Farga, després de complir unes estrictes condicions, produeixen l’oli mil·lenari. Vàrem tenir la sort de degustar-lo i comprovar el seu aroma fresc i afruitat, la seua textura suau, i el seu gust dolç, poc amarg i un punt picant, els trets d’un oli diferent a la resta i de molt bona qualitat.

A l’hora del dinar, ens vàrem sentir com uns privilegiats. El sabor del menjar típic de la zona, com l’olleta del Maestrat, acompanyat amb olis i vins de la cooperativa, va tancar una jornada per a repetir.

Però tranquils, l’Aproximació a l’Agricultura i l’Alimentació Mediterrània no s’ha acabat, encara hi queden moltes més sessions per a conèixer i gaudir les diferents realitats rurals que existeixen al nostre voltant. Us esperem!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deja tu comentario con

Los comentarios están cerrados.