Plenet d’slow food fins a les orelletes
TERRA MADRE – SLOW FOOD_TORINO_23 AL 27 D’OCTUBRE DE 2008
S’obrin les portes i apareix la llum, amb clarividència, sense dubtes i reafirmant-se davant de
14.000 ulls plens de vida, esperança, senzillesa i humilitat. Ha penetrat amb força, soscavant els fonaments d’una realitat que ja és història, d’un model que no funciona i d’una falta de respecte cap a la vida sense escrúpols. Terra Madre, la Mare Terra, es destapa cridant ben fort, amb la força natural d’aquesta, demanant a crits escoltarla, demanant justícia i independència d’elecció lliure, plural i sostenible. El moviment Slow Food es dedica a protegir els aliments de qualitat i els mètodes de cultiu i transformació tradicionals i sostenibles, i també a la defensa de la biodiversitat de les varietats cultivades i silvestres. Slow Food creu que l’únic tipus d’agricultura que ofereix perspectives vàlides de desenvolupament, sobretot en les regions més pobres del planeta, és el basat en la saviesa i els coneixements de les comunitats locals que viuen en harmonia amb l’ecosistema que els rodeja. Defensa les diferències culturals territorials i regionals, íntimament lligades a la nostra herència alimentària, i revaloritza la història i la cultura de cada grup social, perquè puguen existir xarxes d’intercanvi recíproc equilibrades. Devem recordar que menjar és un acte agrícola, els consumidors informats de l’impacte de les seues decisions en les lògiques de producció alimentària i en les vides dels productors es converteixen en coproductors i per a ells els aliments de qualitat han de ser bons, nets i justos. Bo perquè ha de ser saborós, saludable, fresc, capaç d’estimular i satisfer els sentits dels consumidors. El concepte de Net és el resultat d’una producció que no fa malbé els recursos de la terra, els ecosistemes i l’entorn, sense posar en perill la salut. I serà Just quan es tracta d’una producció respectuosa amb la justícia social, és a dir, que proporciona una retribució i unes condicions de treball dignes en totes les etapes del procés, des del productor fins al consumidor. Slow Food està construint xarxes que relacionen productors i coproductors, educant els consumidors de totes les edats i protegint la biodiversitat del planeta. Enguany Slow Food (Slow Food Terra Madre té caràcter bianual) ha reunit comunitats de l’aliment, terme que designa els nombrosos professionals compromesos en el procés, vinculats a una zona geogràfica específica, històrica, socialment o cultural: cereals, cuiners, agricultors, pescadors, ramaders, investigadors, etc. També cuiners de tot el món, més de mil cuiners conscients del paper que desenvolupen per a ajudar els xicotets productors de les comunitats de l’aliment han estat presents en aquesta edició. Sabent que el plaer no pot dissociar-se de la responsabilitat dels productors, sense els quals la seua labor seria impossible. Col·laborant amb els productors es mantenen les tradicions culturals, cal combatre l’estandardització de l’alimentació i transmetre aquesta filosofia als consumidors a través dels seus restaurants. Les universitats ací també juguen un paper important, centres d’investigació de tot el món estan realitzant treballs que tenen per objectiu millorar la protecció i la difusió de l’alimentació sostenible mitjançant l’educació pública i els laboratoris del gust. Aquests universitaris que comparteixen els valors de Terra Madre, que lluiten per reduir la distància entre la teoria i la participació, ajuden els productors aportant-los un saber científic i afavoreixen els intercanvis dins de les comunitat locals, i també estan alerta a les seues necessitats aprenent de les seues experiències. La xarxa de joves ha sigut enguany el punt que cal destacar, aquest moviment reforça el compromís Slow Food per a protegir l’alimentació i la cultura alimentària. Naix d’una idea comuna dels estudiants de la Universitat de Ciències Gastronòmiques a Itàlia i de Slow Food USA, composta per estudiants, joves productors, cuiners i activistes. La iniciativa subratlla la importància de les joves generacions en la promoció de la producció alimentària a xicoteta escala i els seus beneficis per a les economies locals, el medi ambient i la justícia social. La Xarxa de Joves farà que la ciència de la producció agrícola i alimentària es transmeta a una nova generació de productors i coproductors compromesos. La Xarxa de Xarxes Terra Madre està compromesa amb: projectes de comunitats i els seus intercanvis; les trobades nacionals o mundials; la cita internacional de Torino. Aquestes xarxes virtuals es materialitzen cada dos anys a Torino, quan les comunitats es troben amb motiu de la cita internacional de Terra Madre per a intercanviar de manera informal o en el marc de seminaris, problemes comuns i les seues possibles solucions. La cita ha volgut també donar la benvinguda a cantants, músics, ballarins i contacontes procedents de les comunitats de l’aliment, una conseqüència natural de la concepció holística de la cultura alimentària de Slow Food. Els pilars constitutius de Slow Food són els grups locals autònoms anomenats convivium. Aquests cultiven el gust pel plaer i la qualitat culinària a diari, i es reuneixen amb regularitat per a compartir dinars o sopars basats en productes locals, teixint relacions amb el productors, animant-los a participar en esdeveniments internacionals i promocionant programes d’educació del gust en les escoles, entre altres coses. Les activitats del convivium són fonamentals per al moviment perquè són les que donen una realitat concreta a la filosofia Slow Food. Els actes i iniciatives organitzades pels convivia locals són ocasions per als membres per a trobar-se i compartir aquesta passió que uneix tota la xarxa Slow Food. Terra Madre Slow Food 2008 a Torino ha reunit 7.000 persones de tot el món, 156 països i ha mostrat projectes, associacions, baluards i productes, tots ecològics, de qualitattransformats de manera sostenible. Amb un missatge clar, l’alimentació ha de ser sana. Tenim problemes de salut, de desnutrició, obesitat, diabetis. L’economia de mercat no ha fet més que construir un imperi fictici a costa de la destrucció de societats obligades a passar fam i a morir de ben joves. Açò ha d’acabar, ja s’ha demostrat que les grans potències mundials no tenen cap interés a reunir 70.000 milions de $ per a pal·liar la fam al món i donar possibilitats de vida a la gent necessitada, en canvi sols han necessitat quinze dies per tal de posar-se d’acord els països més rics del món i aconseguir reunir 2 bilions de $ per fer-li front a la crisi econòmica per la qual estem passant ara. Hi ha alguna cosa que no encaixa. Per tant, davant aquesta impotència, Terra Madre i els moviments Slow Food de tot el món decideixen no dependre de ningú i ser autosuficients. Cada any hi ha moltes més iniciatives i la xarxa va fent-se més i més gran. Si no ens escolten ara, acabaran fent-ho després. Existeix una possibilitat de que els països del G8, sota la presidència d’Itàlia, escoltaran Slow Food, però sense oblidar, com deia en el dicurs d’acomiadament Carlo Petrini, que no som pobres i podem mirar als ulls els grans mandamassos de la terra. Després que facen el que vullguen, nosaltres continuarem amb la nostra filosofia…